Aurul roz: Ce este și cum îl poți purta?

Sursa foto: Shutterstock 

 

Rose gold, cunoscut sub denumirea de aur roz este una dintre cele mai rafinate, delicate și feminine alegeri în materie de bijuterii. Nuanța sa subtilă completează toate tonurile de piele și oferă o eleganță atemporală oricărei femei, accentuându-i personalitatea și trăsăturile. Dacă ai acordat chiar și cea mai mică atenție tendințelor din ultimii ani, atunci cu siguranță ai remarcat prezența acestui metal prețios pretutindeni: articole pentru casă în tonuri rose gold, lac de unghii în nuanțe de aur roz, gadget-uri rose gold și în special bijuterii din aur roz.  

 

Și în ciuda hype-ului pe care îl primește acest metal prețios, nu multe persoane știu ce este aurul roz și care sunt detaliile care la stau la baza acestui superb metal la modă. Așa că nu ne rămâne decât să îți oferim toate informațiile pe care le-am adunat despre aurul roz, de la ce este acest metal până la cum poți recunoaște bijuteriile din aur roz și cum le poți purta în cel mai elegant mod posibil. Mult succes în a rezista superbelor bijuterii din aur roz odată ce ai parcurs acest articol! 

Ce este aurul roz? 

Să începem cu elementele de bază. Ce este aurul rosé, mai exact? Acest metal, cunoscut și sub numele de aur roz, este un aliaj între aurul natural pur (999‰) și cupru, uneori chiar și argint, fiind utilizat la scară largă în industria bijuteriilor. Prin combinarea aurului cu diverse procentaje de cupru sau argint, se obțin, de regulă, trei tonuri de aur roz: o nuanță cu tentă ușor roșiatică, o nuanță de roz și una de roz foarte deschis. De exemplu, aurul roșu are un procentaj de 50%-50% cupru cu aur, în timp ce aurul roz și roz deschis au un procentaj de 25%-75% cupru cu aur, diferența dintre acestea constând în cantitatea de argint utilizată în compoziția aurului roz. 

 

Pentru a putea înțelege mai bine ce semnifică și ce este și aurul roz, te vom purta spre originile acestuia. Se spune că aurul rosé a fost folosit pentru prima dată în Rusia, la începutul anilor 1800, de către familiile regale, urmând să devină cu adevărat popular la începutul secolului XIX. Aurul roz a fost făcut celebru pe plan internațional de către bijutierul țarului Alexandru al III-lea al Rusiei, Peter Carl Fabergé, el folosind acest metal în multe dintre creațiile sale, dintre care amintim unicele ouă Fabergé. De-a lungul anilor, culoarea a devenit extrem de apreciată în întreaga lume și a cunoscut faima în bijuteriile fine din anii 1920, în special în America, unde aurul roz era folosit pentru realizarea inelelor de logodnă. 

 

Aurul roz s-a bucura și de o creștere exponențială a popularității odată cu trendul Art Deco. Astfel, bijuteriile din aur roz veneau ca o soluție elegantă între aurul alb, ce reprezenta modernismul și aurul galben, care tindea spre clasicism. Chiar și în prezent aurul roz este prezent în trendurile ce vizează preferințele iubitoarelor de bijuterii sofisticate și elegante. 

Cum recunoști bijuteriile din aur roz? 

Deja am menționat că aurul roz este unul dintre metalele preferate de orice nuanță a pielii, dat fiind că reflexiile sale romantice complimentează orice persoană și este potrivit pentru toate tipurile de bijuterii, de la inele și brățări, la cercei și coliere. Această culoare a aurului, de fard de obraz, variază de la o tentă subtilă de pink champagne la o culoare dominantă roșie-trandafirie, ceea ce face bijuteriile din aur roz extrem de recognoscibile. Mai mult, această capacitate a aurului roz de a avea culori diferențiate în gama sa, transformă bijuteriile din aur roz într-unele perfect personalizabile și aurul roz, în sine, într-un metal unic în felul său. 

 

În esență, trebuie să știi că nuanța mai mult sau mai puțin intensă a bijuteriilor din aur roz este dată de concentrația de cupru din compoziția acestui metal. Prin urmare, cu cât procentajul de cupru este mai mare, cu atât nuanța aurului roz este mai intensă, uneori chiar foarte apropiată de „aurul roșu”. Atunci când alegi bijuterii din aur roz, ideal ar fi să verifici concentrația de cupru din acestea, mai cu seamă că, în timp, cuprul are tendința să oxideze. 

 

De regulă, bijuteriile din aur roz sunt realizate dintr-un aliaj din aur de 18K (75%), cupru (20%) și argint (5%), așa că poți recunoaște instant aceste bijuterii după concentrațiile menționate. Dacă în trecut bijuteriile din aur roz erau imprimate cu o ștanță, în prezent acestea sunt imprimate cu laserul, în ideea marcării purității aurului.  

Cum poți purta bijuteriile din aur roz? 

Acum că am stabilit deja cum recunoști aurul roz, îți vom menționa și cum să porți aurul roz, pentru a da dovadă de feminitate și rafinament în alegerile tale. Datorită maleabilității acestui metal, bijuteriile din aur roz sunt disponibile într-o varietate de stiluri populare, în cele mai fascinante apariții cu pietre naturale, pietre create în laborator și cristale. Iată în ce manieră poți purta aceste nestemate! 

Bijuterii din aur roz și alte metale

Vremurile în care mixarea metalelor era considerată total nepotrivită au apus de mult, în timp ce trendurile prezentului indică exact contrariul, iar combinația de metale diferite este un mod inedit de a te face remarcată și a arăta sofisticat. Datorită nuanței delicate a aurului roz, bijuteriile din acest metal pot fi asociate cu ușurință cu diverse metale și funcționează ideal alături de argint sau aur alb. 

 

Așa că nu va mai fi nevoie să-ți pui veșnica întrebare „Argint sau aur?”, căci le poți purta împreună. Asocierea bijuteriilor din argint sau aur alb cu bijuteriile din aur roz este mai mult decât acceptată, dacă dorești să oferi un plus de personalitate aparițiilor tale! 

Bijuterii din aur roz și pietre prețioase 

O altă manieră delicată și chiar opulentă, am putea spune, de a purta bijuteriile din aur roz este alături de pietre prețioase. Cu toate acestea, chiar dacă aurul roz poate fi utilizat pentru realizarea celor mai diverse bijuterii, trebuie să acorzi atenție alegerii pietrelor prețioase colorate. În acest sens, cele mai potrivite pietre prețioase pentru bijuteriile din aur roz sunt diamantele, perlele, ametistul, safirul roz și opalul, frumusețea lor fiind pusă în valoare atunci când sunt încrustate în bijuterii din aur roz. 

 

Desigur, și pietre prețioase precum topazul, acvamarinul, safirul albastru, smaraldul, rubinul sau topazul galben pot fi puse în valoare de bijuteriile din aur roz, însă doar dacă acestea din urmă sunt într-o nuanță foarte delicată și deschisă de aur roz. Am vorbit într-un articol anterior despre cum alegi inelul de logodnă, iar imaginea unui inel din aur roz cu diamante este prima care ne vine în minte! 

Bijuterii placate cu aur roz 

Aurul roz este un numitor comun în rândul femeilor care doresc să se facă remarcate prin stil și rafinament. Dacă dorești să adaugi o notă unică colecției tale de bijuterii, există și așa numita variantă affordable luxury a acestor bijuterii, redată de bijuteriile placate cu aur roz din colecția Eden Boutique:

Cum ai grijă de bijuteriile din aur roz? 

Cu siguranță atunci când dorești să achiziționezi bijuterii din aur roz te întrebi „Care aur e mai bun?”, „Oare aurul roz se mătuiește?” sau „Aurul roz se înnegrește?”. Drept răspuns, putem să-ți spunem că aurul roz nu se mătuiește mai mult decât celelalte nuanțe de aur. Desigur, o bijuterie din aur roz purtată zilnic se poate zgâria și își poate pierde din luciu, însă cu siguranță va rămâne mai strălucitoare decât alte bijuterii din metale comune. De cealaltă parte, aspectul ușor înnegrit al unei bijuterii din aur roz este dat de reacțiile chimice ale cuprului din compoziția sa. Dacă procentul de cupru este unul redus, atunci aurul roz nu riscă să se înnegrească în timp. 

 

În ceea ce privește îngrijirea bijuteriilor din aur roz, trebuie să știi că pentru a curăța aurul roz trebuie să eviți folosirea oricărui fel de cârpă abrazivă sau agenți de curățare chimici, căci acestea pot interfera cu bijuteriile. O soluție din apă și săpun, alături de o cârpă moale, rămân cea mai eficientă metodă de a îndepărta murdăria și reziduurile de pe bijuteriile din aur roz. Odată ce le-ai curățat, le poți depozita, pe fiecare în parte, în propria cutie sau propriul săculeț, pentru a evita astfel zgârierea bijuteriilor. 

 

Sperăm că am reușit să cuprindem în acest articol totul despre aurul roz și că te-ai convins că acest metal prețios stă la baza celor mai feminine și sofisticate bijuterii. Să recunoaștem, aurul roz este una dintre cele mai deosebite opțiuni pentru orice tip de bijuterie. Nu mai rămâne decât să-ți achiziționezi bijuteriile preferate din aur roz și abia atunci vei putea spune că trăiești la vie en rose

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș