Diferențe dintre piatra naturală, piatra creată în laborator și cristale
Pietrele prețioase sunt, fără doar și poate, frumoase, rare și enigmatice. Prin strălucirea lor și priceperea maeștrilor bijutieri, acestea înfrumusețează stilul femeilor pasionate de frumos. Dacă și tu ești o iubitoare a bijuteriilor cu pietre prețioase și nu numai, atunci trebuie să știi că există câteva diferențe notabile între pietrele prețioase precum diamantele, rubinele, safirele și smaraldele și pietrele semiprețioase sau geme, așa cum sunt ele numite în gemologie.
Pietrele folosite pentru confecționarea bijuteriilor se împart în trei mari categorii: pietrele naturale, pietrele sintetice și pietrele artificiale tip cristale. Așadar, înainte de a cumpăra inele, cercei, brățări sau coliere cu pietre prețioase sau semiprețioase, va trebui să cunoști diferențele dintre piatra naturală, piatra creată în laborator și piatra artificială de tipul cristalului. Iată prin ce se deosebesc pietrele ce dau viață bijuteriilor sexului frumos!
Piatra naturală din compoziția bijuteriilor
Piatra naturală este în general o piatră cu calități fizice deosebite. Pietrele naturale sunt pietrele ce au fost exploatate direct de la sursa naturală, din mină, și nu au fost tratate în niciun mod, ci doar șlefuite și prelucrate. O piatră naturală poate avea o compoziție diferită, de la un singur element chimic, așa cum se întâmplă în cazul diamantului, la o multitudine de alte elemente chimice precum turcoaza.
Spre deosebire de pietrele create în laborator sau cele artificiale, piatra naturală se formează în adâncul pământului, sub presiune și la temperaturi ridicate, de aici unicitatea și spectaculozitatea acesteia.
Sursa foto: Shutterstock
Piatra creată în laborator din compoziția bijuteriilor
Piatra sintetică sau piatra creată în laborator reprezintă o reproducere identică din punct de vedere chimic a pietrei naturale, însă realizată în condiții de laborator. Deși inițial piatra creată în laborator a fost gândită ca substitut pentru piatra naturală de calitate industrială, acum pietrele de laborator sunt din ce în ce mai întâlnite în bijuterii.
Așadar, mineralele folosite ca pietre prețioase pot fi realizate și pe cale sintetică, în laborator, așa cum se întâmplă în cazul zirconiului. În ultima perioadă, calitatea mineralelor sintetice s-a îmbunătățit substanțial, determinând astfel utilizarea lor în bijuterii pe o scară tot mai largă.
Sursa foto: Shutterstock
Piatra artificială de tip cristal din compoziția bijuteriilor
Piatra artificială sau cristalele artificiale sunt acele pietre create în condiții de laborator, însă având o compoziție chimică diferită față de cea a pietrelor naturale existente în natură.
Cristalele sunt realizate din material sintetic cu o taietură specială, însă, chiar și cu toată măiestria de care dau dovadă bijutierii, cristalele se pot diferenția destul de ușor față de piatra naturală sau piatra creată în laborator. Să vedem care sunt principalele diferențe dintre aceste pietre din compoziția bijuteriilor pe care le purtăm și cum le putem distinge între ele. Asta înainte de a-ți achiziționa cercei sau inele cu cristale colorate!
Sursa foto: Shutterstock
Diferențe dintre piatra naturală, piatra creată în laborator și cristale
Așa cum am stabilit deja, există pietre naturale prețioase, pietre sintetice create în laborator cu aceeași compoziție chimică și pietre false. Cum se disting acestea între ele? Ei bine, nimeni nu și-ar dori să achiziționeze o piatră din plastic prezentată drept naturală sau un smarald creat în laborator prezentat ca o gemă veritabilă. Diferențele dintre aceste pietre nu sunt ușor de sesizat dintr-o singură privire, mai ales că o piatră sintetică respectă întocmai compoziția pietrei naturale.
În lipsa testelor de laborator, trebuie să știi că există câteva tehnici prin care poți determina dacă ceea ce ai achiziționat este sau nu o piatră veritabilă sau una falsă. În primul rând, pietrele prețioase adevărate sunt naturale și, prin urmare, vor avea defecte și impurități. O piatră naturală întotdeauna va prezenta mici zgârieturi sau incluziuni sub formă de depozite minerale dezvoltate în piatră. Astfel, una dintre principalele diferențe dintre piatra naturală și cea artificială este și claritatea. Pietrele sintetice sunt realizate printr-un proces controlat, special conceput pentru a minimiza defectele din structura lor cristalină.
De asemenea, pietrele prețioase veritabile sunt mult mai ușoare decât cele false. O piatră naturală va fi, implicit, mai scumpă decât o piatră creată în laborator sau un cristal. Coroborat cu restul indiciilor, un preț ridicat al bijuteriilor tale cu pietre prețioase poate indica naturalețea pietrelor din compoziția bijuteriilor.
Dat fiind că natura a produs piatra în sute de mii de ani, totul despre pietrele naturale pune în evidență echilibrul perfect între greutate, densitate și claritate. Piatra naturală nu strălucește la fel de puternic precum piatra creată în laborator sau cristalele artificiale, însă refractă mai bine lumina.
Sursa foto: Freepik
Acum că am stabilit principalele diferențe dintre piatra naturală, piatra creată în laborator și cristalele artificiale, poți stabili chiar tu veridicitatea pietrelor prețioase sau semiprețioase pe care le achiziționezi, pe baza acestor tehnici speciale. La Eden Boutique, îți poți selecta bijuteriile preferate realizate din cele mai deosebite pietre naturale, pietre create în laborator sau cristale, în funcție de preferințele tale!