Marcajul pentru argint. Ce reprezintă și cum recunoști bijuteriile de calitate?

Atunci când intenționezi să cumperi o nouă bijuterie din argint pentru colecția ta, există anumite criterii după care te poți ghida astfel încât să te asiguri de calitatea ei. În acest articol îți vom vorbi despre marcajul pentru argint vechi sau nou și îți vom spune cum să îți dai seama dacă o bijuterie este sau nu realizată din argint. Află totul despre acest material prețios din cele ce urmează. 

 

Ce este argintul?

 

În forma sa pură, argintul este un tip de metal foarte moale, care are nevoie să fie aliat cu alte metale pentru un plus de rezistență și durabilitate în timp. Prin urmare, există mai multe standarde de puritate ale argintului. De exemplu, dacă te întrebi ce înseamnă “argint 800”, află că este vorba despre proporția în care este adăugat cuprul pentru a ajunge la rezultatul final. Cel mai cunoscut titlu de argint în prezent este “argint 925”, care indică un aliaj format din 92.5% argint și 7.5% cupru. 

De asemenea, pe lângă utilizarea argintului în fabricarea bijuteriilor și a monedelor de-a lungul timpului, acesta este în prezent întrebuințat și în domeniul industrial, datorită conductibilității sale electrice și termice. Nu în ultimul rând, argintul mai este cunoscut și pentru proprietățile sale curative, având capacitatea de purificare a energiilor negative și fiind un puternic repelent pentru viruși și bacterii. 

 

Ce reprezintă marcajul pentru argint?

 

Poate ai observat deja că obiectele din argint poartă un anumit marcaj atunci când sunt expuse într-un magazin. Acesta poate varia de la 750 la 800, 875, 916, 925 sau 999, care este considerat “argint fin”. După cum ai aflat din cele de mai sus, deoarece argintul este un metal foarte maleabil, este nevoie ca acesta să intre în contact cu alte tipuri de metale pentru a putea lua forma dorită. Marcajul este pus în funcție de greutatea și puritatea argintului din bijuterie. 

Argintul 925 (sau Sterling Silver) este recunoscut ca fiind marcajul ideal atunci când achiziționăm bijuterii, însă o cantitate mai mare de cupru poate semnifica, totodată, și o reziliență mai mare în timp. Prin urmare, bijuteriile care conțin un marcaj mai mic decât 925 nu sunt neapărat de proastă calitate, ci doar conțin un procent mai mic de argint în componența lor. 

Pentru a afla ce ștanță are bijuteria la care ne uităm, este nevoie să verificăm firma sau numele celui care a autentificat bijuteria, puritatea argintului și simbolul sau inițialele oficiului care a testat bijuteria cu ajutorul unei lupe. Bijuteriilor de dimensiuni foarte mici, precum cerceii sau talismanele din argint, ar putea să le lipsească marcajul. Îți vom spune în cele ce urmează cum să îți dai seama dacă o bijuterie este făcută din argint.

 

Care sunt marcajele internaționale pentru bijuteriile din argint

 

Cele mai cunoscute marcaje pentru bijuteriile din argint sunt 800, 900 și 925. Indiferent de unde alegi să achiziționezi o astfel de bijuterie, este important ca aceasta să fie marcată cu unul dintre aceste numere sau cu marcajul “Sterling” sau “SS” pentru cele din categoria 925. 

Orice alte marcaje fost folosite mai degrabă pentru fabricarea tacâmurilor, cum este de exemplu marcajul 830 sau pentru producerea monedelor de colecție, cum este marcajul 999, adică “argintul fin”, cu o puritate de 99.9%. 

Dacă este vorba despre bijuterii din argint mai vechi, este posibil să regăsești țara sau orașul lor de proveniență, destinația și anul în care au fost produse. Poți merge cu astfel de bijuterii la un expert pentru a afla detalii mai amănunțite despre valoarea lor. 

 

Cum să îți dai seama dacă o bijuterie este făcută din argint

 

Există mai multe metode prin care îți poți da seama dacă o bijuterie este într-adevăr realizată din argint sau nu. 

  • În primul rând, pentru bijuteriile cu marcajul 925 și care depășesc 2 grame, uită-te după simbolul producătorului care trebuie să fie înregistrat oficial de ANPC;

  • O altă metodă o reprezintă utilizarea unui magnet, deoarece falsificatorii de bijuterii utilizează adeseori fierul în compoziția materialului. Bijuteriile autentice nu trebuie să atragă magnetul; 

  • Poți încerca să freci bijuteria de argint de o coală albă de hârtie. Dacă aceasta se înnegrește, înseamnă că bijuteria este autentică. În schimb, bijuteriile care sunt doar placate cu argint nu vor lăsa astfel de pete;

  • Pentru că argintul este metalul cu cea mai mare conductibilitate termică dintre toate, poți testa autenticitatea sa cu ajutorul unui cub de gheață. Acesta ar trebui să se topească foarte repede dacă bijuteria conține într-adevăr o cantitate de peste 90% de argint; 

  • Dacă vrei să te asiguri că bijuteriile deja achiziționate sunt din argint, poți cumpăra un kit special pentru acest scop, care te va ajuta să identifici aproape instant materialul din care sunt confecționate;

  • Nu în ultimul rând, poți încerca să îți testezi bijuteriile cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Este suficient să le lași puțină vreme într-un pahar cu apă și bicarbonat, iar dacă bijuteriile revin la forma lor inițială după acest proces, înseamnă că sunt autentice. Bijuteriile “false” se vor înnegri iremediabil, în schimb. 

 

Sperăm ca aceste informații să îți fie de folos și să te ajute să identifici cu exactitate calitatea bijuteriilor atunci când vrei să îți îmbogățești colecția.

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș