Oxidarea bijuteriilor. Factori și secrete de întreținere care te pot ajuta
De multe ori, trebuie să renunțăm la bijuteriile noastre preferate atunci când acestea încep să își schimbe culoarea sau forma. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când metalul se oxidează, din cauza diferiților factori externi. Însă poți preveni oxidarea bijuteriilor, dacă apelezi la următoarele soluții pe care ți le-am pregătit în acest ghid de întreținere a accesoriilor din metale prețioase.
Ce fel de metale pot oxida
Atunci când alegem bijuterii din aur, argint sau platină ne gândim că acestea nu se vor oxida. Adevărul este că aceste metale prețioase pot rezista reacției chimice de oxidare doar atunci când sunt în starea lor pură. Însă, atunci când sunt transformate în bijuterii, aceste metale nobile sunt încorporate în aliaje, ca să reziste uzului zilnic. În general, amestecul unui metal prețios cu un alt metal oferă un plus de rezistență și durabilitate, dar și o culoare unică, greu de obținut în mod natural. De obicei, maeștrii bijutieri folosesc alama, argintul sau cuprul pentru a crea aliaje de calitate care nu scad din valoarea podoabelor. Un exemplu faimos în acest sens este aurul roz inventat de Fabergé, aliaj obținut dintr-o combinație aparte din aur și cupru.
Totuși, toate aceste metale folosite pentru aliaje pot cauza oxidarea bijuteriilor așa că este important să înveți să-ți întreții accesoriile corespunzător.
Factori care cauzează oxidarea bijuteriilor
Știai că poluarea, cosmeticele, transpirația, soarele, parfumurile și umiditatea aerului sunt doar câțiva dintre factorii care pot cauza oxidarea bijuteriilor? De asemenea, și pH-ul pielii poate avea o influență asupra bijuteriilor pe care le porți.
Așa că, dacă vrei ca bijuteriile tale să își păstreze cât mai mult timp strălucirea și culoarea impecabilă, ar trebui să îți creezi o rutină de îngrijire specială pentru accesoriile tale. Spre exemplu, atunci când te ocupi de treburile casnice, ar trebui să renunți la inele și brățări pentru că detergentul și apa le pot deteriora. De asemenea, în zilele în care mergi la sală, ar fi indicat să îți păstrezi bijuteriile pe care le porți într-un săculeț special pentru a evita ca acestea să intre în contact cu transpirația.
De asemenea, atunci când faci duș sau când folosești creme sau uleiuri hidratante pentru corp, ar trebui să eviți purtarea bijuteriilor pentru că, în timp, toate aceste substanțe pot cauza oxidarea accesoriilor.
Cum protejezi bijuteriile din aur de oxidare
Aurul este unul dintre cele mai rezistente metale prețioase, însă, dacă nu este întreținut corect, și acesta poate fi supus anumitor schimbări. De aceea, cel mai bine ar fi să îți pui deoparte bijuteriile din aur atunci când te afli în zone cu umiditate ridicată, când te ocupi de treburile casnice sau când îți faci ritualul de îngrijire a tenului.
În cazul în care bijuteriile tale din aur s-au oxidat, poți folosi diverse metode pentru a le reda strălucirea. Poți cumpăra o soluție specială pentru înlăturarea oxidării, însă trebuie să verifici în prealabil dacă acea substanță este compatibilă cu restul metalelor din aliaj și cu pietrele prețioase. O altă variantă de curățare a urmelor de oxidare, mai simplă și mai puțin costisitoare, este să le speli cu o periuță moale, săpun pentru bebeluși și puțină apă caldă.
De asemenea, pentru întreținerea bijuteriilor din aur, poți folosi o lavetă moale din microfibră sau discuri demachiante din bumbac pentru a lustrui accesoriile după fiecare purtare. În acest fel, vei putea preveni depunerile de grăsime, acumularea de praf sau expunerea la umiditate. În plus, bijuteriile tale din aur își vor păstra strălucirea o perioadă mai lungă de timp.
Totodată, este esențial ca accesoriile din metale prețioase să fie păstrate într-un mediu uscat, așa că ar fi ideal să ai o cutie specială pentru bijuterii, ferită de umiditate, sau de scăderi bruște de temperatură.
Cum protejezi bijuteriile din argint de oxidare
Argintul începe să capete o nuanță negricioasă la suprafață, după o anumită perioadă în care nu este purtat. Acest lucru se întâmplă din cauza oxigenului, dar și din cauza umidității din aer. Însă, există diverse metode pe care le poți pune în aplicare pentru ca bijuteriile din argint să își păstreze culoarea inițială.
Poți începe în primul rând prin a purta bijuteriile mai des. Atunci când sunt purtate frecvent, bijuteriile din argint nu se oxidează atât de rapid. De asemenea, ar trebui să acorzi o atenție deosebită îngrijirii accesoriilor din argint pentru care poți folosi o lavetă specială, dintr-un material fin, care să nu zgârie suprafața strălucitoare.
În schimb, ar trebui să eviți curățarea bijuteriilor din argint cu substanțe abrazive sau cu soluții chimice acide. Spre exemplu, pasta de dinți, detergentul de vase sau sucul de lămâie ar putea distruge bijuteriile din argint, pentru că toate aceste lichide sunt mult prea puternice și pot afecta calitatea argintului și strălucirea acestuia.
Așadar, oxidarea nu ar trebui să mai fie principalul inamic al bijuteriilor tale. Cu o întreținere corectă, accesoriile tale ar trebui să își mențină culoarea și luciul o perioadă îndelungată fără să își schimbe aspectul.