Când se fac găurile în urechi la bebeluși și cum alegi cerceii potriviți

În cele mai multe culturi, bebelușii primesc cercei încă din primele zile de viață, acest obicei fiind răspândit în cultura latino, asiatică și africană. În România, de obicei primii cercei ai nou-născutului sunt aleși de către mămică sau nașă chiar înainte de nașterea copilului, cerceii făcând parte din setul de simboluri care îi vor ura bebelușului „Bun venit pe lume!”. 

 

Dacă nu știi când se fac găurile în urechi la bebeluși sau care sunt cei mai potriviți cercei pentru micuța pe care o aduci pe lume, te invităm să parcurgi articolul următor și să afli tot ce trebuie să știi despre primii cercei ai unui nou-născut.

 

Purtarea cerceilor - scurt istoric

Obiceiul purtării cerceilor își are originile în Antichitate, aceștia fiind purtați inițial, spre surprinderea tuturor, de către bărbați. Mai apoi, acest bijuterii au devenit populare în Evul Mediu, atunci când erau purtați de către nobili ca semn distinctiv al bunăstării materiale. Abia începând cu secolul XVII, doamnele din înalta societate au început să poarte din ce în ce mai des cercei, aleși în funcție de trendurile modei din perioada respectivă.

 

Tradiția purtării cerceilor de către femei a fost, de atunci înainte, asociată cu feminitatea, aceste accesorii devenind un simbol al eleganței și un mod de a amplifica frumusețea naturale a chipului unei femei.

 

 

Primii cercei pentru un nou-născut - găurirea urechilor

Desigur, farmecul cerceilor este însoțit de un compromis, mai cu seamă că în afara cerceilor cu clips, ce cuprind urechea de-o parte și de alta a lobului, cam toate modelele de cercei necesită găurirea în prealabil a lobului urechii. O mică durere poate fi resimțită în acest proces, însă dacă intervenția este realizată ținând cont de toate măsurile de igienă, într-un mediu specializat, vindecarea urechii va avea loc rapid și într-un timp scurt, iar orice urmă de disconfort va dispărea.

 

La fel se întâmplă și în cazul nou-născuților, atunci când alegem, conform tradiției, primii cercei pentru bebeluș și ne interesăm despre această procedură în sine, în așa fel încât să nu implice riscuri și întreaga experiență a micuțului să fie minim invazivă. Iată în rândurile de mai jos răspunsurile la câteva întrebări care, fără îndoială, apar în mintea părinților atunci când caută informații despre găurirea urechilor la bebeluși.

 

Când se fac găurile în urechi la bebeluși?

În principiu, găurile în urechi la bebeluși reprezintă o decizie personală și nu există nicio vârstă optimă pentru această intervenție delicată, însă este important ca părinții să evalueze riscurile unei intervenții timpurii. Poți alegi să faci acest lucru chiar în primele zile de la naștere, atunci când încă te afli în maternitate. În această situație, găurirea urechilor bebelușului se va face în mod tradițional - personalul medical va utiliza un ac medicinal pentru a realiza găurile, după care va insera în acestea cerceii pentru nou-născuți realizați din aur sau dintr-un aliaj medical.

 

Desigur, procedura tradițională este mai dureroasă decât cea alternativă, cu pistol, însă mulți părinți optează pentru această variantă deoarece abilitățile motrice ale celui mic nu sunt încă suficient de dezvoltate încât să-și atingă urechile și să genereze o ulterioară infecție.

 

Dacă optezi pentru realizarea găurilor în urechi la bebeluși cu pistolul, trebuie să știi că această procedură este indicată doar după vârsta de 3 luni, atunci când bebelușului deja i-a fost administrată prima doză de vaccin antitetanos. Până la vârsta de 3 luni, riscul ulterioarelor complicații din cauza unei infecții este mult mai ridicat decât ulterior.

 

Unde se fac găurile în urechi la bebeluși?

Dacă nu vei opta pentru realizarea acestei proceduri în maternitate, îți recomandăm să apelezi la medicul de familie, medicul pediatru, un centru medical care asigură acest serviciu sau un magazin de bijuterii specializat pe această intervenție. Este important să eviți să faci acest lucru acasă, deoarece găurirea urechilor bebelușului este un proces ce implică măsuri speciale de igienă, instrumente atent dezinfectate și o tehnică care să asigure un rezultat estetic.

 

Cum se îngrijesc urechile bebelușului?

Cerceii pentru nou-născuți, fie că sunt din aur de 14 k sau aur de 18 k, fie că sunt cercei medicinali, trebuie purtați continuu timp de 4-6 săptămâni, acesta fiind timpul necesar pentru ca rana provocată prin găurirea lobului să se vindece complet.

 

În acest timp, e recomandată dezinfectarea cerceilor cel puțin o dată pe zi, folosind dezinfectant și comprese sterile. De asemenea, și urechile bebelușului trebuie curățate delicat cu dezinfectant, pentru a minimiza astfel riscul unei infecții.

 

 

Primii cercei pentru bebeluși - cum îi alegi pe cei potriviți

Probabil orice părinte își pune întrebarea - „Prin ce se diferențiază cerceii pentru bebeluși de cerceii pentru copii mai mari sau cercei, în general?” Vom încerca, în rândurile următoare, să răspundem punctual la această întrebare, căci răspunsul este esențial în alegerea perechii de cercei potrivite pentru nou-născuți. 

 

În primul rând, materialul din care sunt realizați primii cercei ai bebelușului este extrem de important și deosebește din start aceste modele față de restul accesoriilor similare. Astfel, pentru cerceii nou-născutului sunt permise doar materiale precum aurul de 14, respectiv 18 k, platina și aliajul medical. Acestea sunt metale care reduc riscul de infectare și care sunt compatibile cu organismul celui mic, în așa fel încât să permită regenerarea rapidă a țesutului.

 

De asemenea, sistemul de închidere este important în alegerea cerceilor potriviți pentru bebeluși. În primul rând, cerceii trebuie să se închidă atât de bine încât să nu poată fi desfăcuți accidental de micuț și, în același timp, să nu creeze acestuia disconfort în spatele urechii. Este recomandată alegerea unor modele de cercei cu filet cu capătul rotunjit sau cele cu tortiță clasică, cu închidere în față.

 

În ceea ce privește dimensiunile, cerceii pentru bebeluși trebuie să fie semnificativ mai mici decât cerceii pentru copii sau cei pentru adulți. Astfel, trebuie să iei în considerare lungimea tijei, care trebuie să țină cont de spațiul dintre ureche și capul micuțului, cât și echilibrul estetic.

 

Acum, după ce ai aflat toate informațiile esențiale despre când se fac găurile în urechi la bebeluși și cum să alegi cerceii potriviți pentru bebelușul tău, nu mai rămâne decât să alegi în voie modelul potrivit de cercei, în funcție de preferințele estetice. În momentul în care cel mic deja nu mai este atât de mic, te așteptăm în magazinul online Eden Boutique pentru a achiziționa cele mai frumoase modele de cercei din aur pentru copii, ce-și găsesc inspirația în natură, flori și lumea animalelor. Vezi colecția aici. 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș