Cum se întrețin bijuteriile de argint?

Ești la fel de pasionată de bijuteriile din argint la fel de mult cum suntem și noi? Te încântă strălucirea lor, aspectul lor versatil și glamour-ul acestor accesorii? Fie că ești o pasionată a acestor piese sau doar vrei să fii în pas cu ultimele tendințe, cu siguranță te-ai întrebat de multe ori cum se întrețin bijuteriile din argint. Pentru că în timp ce cumpărarea unor astfel de bijuterii este distractivă sau captivantă, nimic nu-ți poate strica starea de spirit mai mult decât atunci când vezi că bijuteriile tale nu mai au aspectul mult dorit.

Și chiar dacă majoritatea dintre voi se tem de procesul de curățare și întreținere al bijuteriilor din argint, nu există motive să-ți faci griji. Suntem aici pentru a-ți arăta cum se întrețin bijuteriile de argint! Vei vedea că întreținerea unor astfel de accesorii poate fi destul de ușoară, rapidă și convenabilă, atâta vreme cât ai la îndemână trucurile și tehnicile potrivite. Să aflăm împreună care sunt cele mai bune metode de întreținere! 

De ce oxidează argintul? Există soluții de curățare a argintului? 

Majoritatea femeilor iubesc bijuteriile din argint. Acestea însă au obiceiul de a oxida în urma contactului cu oxigenul din aer, cu diverse soluții cu care intră în contact, cu umezeala sau ca reacție a ph-ului pielii. Trebuie să știi că ph-ul pielii poate influența destul de mult starea argintului. 

Un alt motiv pentru care bijuteriile din argint oxidează este și cuprul din compoziția aliajelor pentru bijuterii. Fiind un metal mult prea moale pentru a putea fi prelucrat, argintul este întotdeauna aliat cu un metal care să îi ofere rigiditatea necesară. Astfel, bijuteriile din argint sunt realizate din 925‰ argint fin și 75‰ cupru. 

Așadar, pe lângă factorii externi menționați, și cuprul este unul din responasibilii pentru oxidarea acestor bijuterii. Din fericire, există însă multe soluții pentru curățarea argintului. Să vedem acum și când știm că este necesară întreținerea acestor bijuterii! 

Sursa foto: Shutterstock

Când e necesară curățarea unor bijuterii din argint? 

Există multe bijuterii de argint care arată mai bine când oxidează în mod natural, strălucirea inițială fiind înlocuită cu o nuanță subtilă de gri argintiu. În ultimii ani chiar par să fie la modă unele inele din argint oxidate, lipsite de strălucire. Există multe femei ce-și lasă intenționat bijuteriile să oxideze și optează pentru cercei din argint ușor antichizați, brățări din argint patinate sau inele care nu se asortează perfect, pentru că sunt oxidate diferit față de restul accesoriilor de pe mână. 

Desigur, depinde strict de gustul fiecărei persoane în parte felul în care îi place sau nu oxidarea unui anumit tip de bijuterii. Însă când și cum se întrețin bijuteriile de argint? Decizia aparține în totalitate posesoarei și nu există o regulă generală pentru când o bijuterie de argint trebuie curățată. Însă, dacă oxidarea este una intensă și acoperă întrega suprafață a bijuteriilor, atunci se consideră că argintul a oxidat prea mult și, prin urmare, trebuie curățat. 

Sursa foto: Shutterstock

Cum se întrețin bijuteriile de argint: cu ce și cum se curăță argintul 

Nu toate soluțiile naturale sunt bune pentru orice. Lămâia, de exemplu, are o aciditate mult prea intensă și poate distruge complet suprafața bijuteriilor din argint. Contrar părerilor generale, bijuteriile de argint nu trebuie curățate cu soluții pe care le ai la îndemână în casă precum bicarbonat, pastă de dinți, detergenți sau ingrediente naturale precum lămâie sau oțet. Aceste soluții sunt multe prea dure pentru aceste tipuri de bijuterii. 

Așadar, cum se întrețin bijuteriile de argint și cum trebuie curățate? Cea mai simplă metodă de curățare a argintului este o cârpă moale din bumbac. Tot ce trebuie să faci este să freci pentru câteva minute bijuteria în cauză. Desigur, pentru cine dorește să curețe bijuteria în câteva mișcări, există soluții profesionale de curățare a argintului, precum lavete de curățare impregnate cu o soluție specială, chimică. 

Pentru a nu pierde garanția obținută la achiziționare, bijuteriile de argint trebuie curățate fie printr-o frecare ușoară cu o cârpă moale din bumbac, fie cu lavete profesionale tratate chimic, și în niciun caz cu soluții improvizate din ce găsești prin debara. 

Sursa foto: Shutterstock

Cum se întrețin bijuteriile de argint: prevenirea murdăririi argintului 

Desigur, prevenirea murdăririi și a pătării argintului constituie, de asemenea, o parte importantă a întreținerii bijuteriilor din argint. Așadar, cum se întrețin bijuteriile de argint și cum poți murdărirea? Iată câteva sfaturi de care să ții cont: 

  • Poartă bijuteria din argint des

Poate crezi sau nu, dar purtarea permanentă a diferitelor bijuterii din argint poate ajuta la menținerea strălucirii acestora. Desigur, așa cum am mai menționat, ph-ul pielii este răspunzător pentru starea argintului, în ceea ce privește oxidarea, însă cu siguranță vei preveni murdărirea bijuteriilor în acest fel, decât să le ții nepurtate, într-o cutie de bijuterii. 

  • Îndepărtează bijuteriile în timpul treburilor casnice 

Substanțele cu sulf precum produsele de curățat pentru uz casnic, apa clorurată sau transpirația pot accelera coroziunea și murdărirea bijuteriilor tale din argint. Așadar, indicat ar fi să elimini complet argintul, atunci când vrei să faci o curățenie generală în casă. 

  • Nu lăsa argintul în lumina directă a soarelui 

Înainte de a merge la plajă sau la piscină, asigură-te că ți-ai lăsat deoparte bijuteriile din argint. Lumina soarelui poate duce la pătarea bijuteriilor tale. 

  • Lasă bijuteriile pentru finalul unui look 

Atunci când îți creezi look-ul pentru ziua ce urmează, ai grijă să lași accesoriile pe ultimul loc, dacă vrei să ții cont de cum se întrețin bijuteriile de argint. Spunem asta pentru că loțiunile, machiajele și spray-urile pentru păr ar tendința de a accelera pătarea bijuteriilor. 

Sursa foto: Freepik 

Cum se întrețin bijuteriile de argint: depozitarea argintului 

Depozitarea bijuteriilor din argint este la fel de importantă precum restul metodelor de prevenire a pătării, murdăririi și oxidării argintului. Iată cum se întrețin bijuteriile de argint prin depozitarea sigura: 

  • Folosește o cutie de bijuterii etanșa

Orice cutie poate fi utilizată pentru depozitarea argintului, atâta vreme cât aerul nu pătrunde în interior.

  • Păstrează argintul la loc întunecat și răcoros

Așa cum am menționat anterior, soarele, căldura și umiditatea pot accelera pătarea bijuteriilor de argint. Așa că asigură-te că vei păstra accesoriile într-un loc ferit de lumină și căldură. 

  • Depozitează bijuteriile separat 

Depozitarea separată a bijuteriilor de argint previne orice șansă ca acestea să se zgârie reciproc sau să se încurce între ele. Doar știm cu toatele ce înseamnă încâlcirea a două coliere

Sursa foto: Shutterstock

Una peste alta, menținerea bijuteriilor din argint nu este una dificilă și trebuie doar să știi să menții un echilibru între modul de curățare, modul de prevenire a petelor și modul de depozitarea al acestora. Ține și tu cont de cum se întrețin bijuteriile din argint și apelează la sugestiile noastre ori de câte ori este cazul! 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș