Cum te asiguri de autenticitatea argintului?

Iubești bijuteriile din argint? Ai toate motivele să posezi în cutiuța cu bijuterii aceste accesorii elegante și rafinate, ce pot oferi un look minimalist indiferent de ținuta pe care porți sau de contextele sociale. Însă, chiar dacă argintul nu este unul dintre metalele prețioase scumpe, există o mulțime de bijuterii false sau imitații cu o calitate ce lasă de dorit. Acesta este și motivul pentru care îți vom oferi câteva sugestii pentru a descoperi autenticitatea argintului pe care-l ai în posesie!

 

Bijuteriile contrafăcute pot fi achiziționate chiar de la un magazin de bijuterii, însă aflarea calității produsului este una ușoară, fără a fi nevoie să apelezi la serviciile bijutierilor experți. Iată prin ce modalități te poți asigura de autenticitatea argintului, chiar la tine acasă! 

Cauta marcajul și marca bijuteriilor din argint 

Argintul este un metal ductil și în forma sa pură, chiar dacă este extrem de frumos, se poate foarte ușor deforma, iar aspectul său se poate deteriora în timp. Motiv pentru care, argintul formează aliaje cu alte metale pentru fabricarea bijuteriilor, cel mai adesea folosit fiind cuprul. Marcajul și marca bijuteriilor din argint constituie raportul metalelor din aliaj, determinat de un eșantion.

 

Această modalitate indică conținutul de argint pur din aliaj. Orice inele, cercei, brățări sau coliere din argint trebuie să aibă inscripționate aceste marcaje, reprezentate de trei cifre ce arată conținutul pur de argint la 1 kilogram de aliaj. De exemplu, 925 înseamnă că bijuteria ta conține 125 grame de cupru și 875 grame de argint pur. 

Sursa foto: Shutterstock

Testează calitățile magnetice ale bijuteriilor pentru a verifica autenticitatea argintului

O altă metodă de verificare a autenticității argintului este cea magnetică. Apropie un magnet de bijuteria din argint pe care dorești să o verifici. Trebuie să știi că argintul de înaltă calitate nu va fi magnetizat și că, în general, aliajele dintre argint și cupru, nichel sau aluminiu se opun magnetizării. Fierul va atrage întotdeauna magnetul, iar dacă bijuteriile tale sunt atrase de magnet, acesta este un semn evident privind calitatea scăzută și autenticitatea argintului. 

Află dacă bijuteriile din argint sunt veritabile cu ajutorul iodului 

Iodul are tendința de a reacționa cu argintul, schimbând culoarea acestuia atunci când intră în contact. Astfel, pentru a testa autenticitatea argintului, pune o picătură de soluție de iod într-un loc ce nu se află la vedere și apoi îndepărtează imediat soluția cu apă. Dacă argintul este autentic, atunci în locul aplicării soluției va rămâne o pată cenușie. 

Oțetul poate ajuta la depistarea argintului veritabil 

Naturalețea metalului nobil poate fi testată oricând folosind o metodă tradițională: oțetul de masă. Cum poți verifica cu oțet autenticitatea argintului? Folosește un ac subțire și realizează o mică zgârietură pe una dintre bijuteriile din argint pe care dorești să le testezi. Picură apoi puțin oțet peste zgârietură. Dacă metalul nu e veridic, atunci la suprafață se va forma o spumă de culoare verde. În lipsa unei astfel de reacții, atunci se poate vorbi despre autenticitatea metalului, deoarece argintul veritabil nu își schimbă culoarea. 

Autenticitatea argintului e dată de oxidarea metalului 

Este binecunoscut faptul că argintul este un metal moale și maleabil și tocmai de aceea este prelucrat prin alierea cu alte metale în compoziția bijuteriilor. Unul dintre aceste aliaje este cuprul, bijuteriile din argint fiind realizate din 925‰ argint fin și 75‰ cupru. Printre proprietățile acestui metal prețios se numără și oxidarea cu ușurință în aer, formând astfel oxizi. Așadar, oxidarea poate determina și ea autenticitatea argintului, prin simplul fapt că argintul veritabil oxidează, aceasta fiind dovada evidentă că bijuteriile tale sunt din argint. 

Sursa foto: Shutterstock

Ține cont de modalitățile noastre pentru a te asigura de autenticitatea argintului. Astfel, vei putea avea certitudinea că ai făcut alegeri inspirate în materie de bijuterii din argint. Dacă ai însă îndoieli în ceea ce privește metodele prezentate, poți oricând cere ajutorul unui expert bijutier pentru a afla cât de veritabile sunt bijuteriile tale din argint. 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș