De ce se înnegrește argintul: cauze și metode de prevenire

Argintul este un metal prețios pe care îl vezi cel mai adesea folosit în sfera accesoriilor și a bijuteriilor. Unul dintre motivele pentru care este preferat în detrimentul altor aliaje sau materiale este durabilitatea sa în timp, rezistența la zgârieturi și la diverși factori de mediu. Cu toate acestea, cel mai probabil ai observat și tu că, după o anumită perioadă, unele dintre produsele realizate din argint își pot pierde aspectul inițial. 

 

Acestea se pot înnegri sau pot deveni mai închise la culoare, suprafața lor putând chiar să devină ternă și mată în anumite zone. Acest lucru este cauzat de cele mai multe ori de purtarea necorespunzătoare a bijuteriilor și, din fericire, se poate remedia în câțiva pași simpli. Continuă să citești acest articol și până la final vei afla inclusiv cum poți preveni degradarea accesoriilor tale din argint pentru a te bucura de ele cât mai mult. 

Cauze care duc la înnegrirea argintului 

Numărul pe care îl vei vedea scris pe bijuteriile din acest metal este o ștanță ce reprezintă gradul de puritate: 925 înseamnă un aliaj format din 92,5% argint pur, restul fiind alte materiale. Deoarece este supus adesea la diverși factori de mediu ori expus în cadrul diferitelor activități, produsul se poate înnegri din mai multe motive.

Unele dintre cele mai frecvente cauze care pot duce la înnegrirea argintului sunt strâns legate de PH-ul corpului tău. Spre exemplu, dacă te afli sub un tratament medicamentos și porți cercei din argint, aceștia pot căpăta un aspect tern sau „murdar” după câteva zile de administrare. 

În mod similar, colierele din argint își pot pierde strălucirea dacă sunt purtate în timpul unor activități care favorizează activarea glandelor sebacee. Transpirația și sebumul din piele pot conduce la oxidarea argintului în timp și la înnegrirea sa în punctele de închidere sau pe suprafețele aflate în contact direct cu pielea. 

 

Experții tind să creadă că proprietățile antibacteriene ale argintului pot duce la oxidarea sa. Concret, o brățară din argint, de exemplu, se poate înnegri dacă în corpul tău este o infecție. Cu toate acestea, nu trebuie să consideri acest lucru un semnal de alarmă, deoarece supozițiile nu au fost demonstrate științific până în prezent. 

Metode pentru a curăța argintul înnegrit

Dacă ai bijuterii din argint care s-au înnegrit, nu te grăbi să le arunci. Există câteva trucuri pe care le poți încerca pentru a le readuce aspectul inițial. Unul dintre acestea presupune amestecarea a trei linguri de sare și trei de bicarbonat în 6 pahare cu apă. 

 

Soluția obținută se pune la fiert pentru câteva minute și se înmoaie în ea argintăria înnegrită. După circa 20 - 30 de minute, produsele se spală cu apă curată și se șterg cu un prosop moale. În mod asemănător, poți prepara o soluție cu o parte apă și o parte oțet cu care să îți ștergi accesorii sau orice bijuterii din argint pentru a le reda luciul natural. 

 

Desigur, o metodă eficientă pentru curățarea bijuteriilor din argint înnegrite poate fi celebra variantă cu pastă de dinți. Tot ce trebuie să faci este să aplici o cantitate suficientă de produs pe suprafața accesoriilor tale și să le freci ușor cu o periuță moale, apoi să clătești cu apă din abundență. 

Metode prin care previi înnegrirea argintului

Poartă-ți bijuteriile 

Precum orice lucru nefolosit care în timp începe să arate din ce în ce mai degradat, ponosit și lipsit de strălucire, bijuteriile trebuie purtate pentru a rămâne frumoase. Ai grijă să nu le expui excesiv la raze UV (lasă-le acasă când mergi la plajă sau la solar) și curăță-le periodic chiar dacă nu le-ai purtat pentru o perioadă îndelungată. 

 

Evită contactul cu apa și cosmeticele 

Deși sunt rezistente la umiditate, bijuteriile din argint își păstrează strălucirea naturală mult mai mult timp dacă nu sunt supuse frecvent la aceasta. Este vorba în special de apa tratată cu diverse soluții (precum cea din piscine), dar și la cea sărată (apa de mare). În ceea ce privește cosmeticele, evită să porți bijuterii după ce te dai cu loțiuni sau uleiuri de corp până când acestea intră complet în piele. 

 

Depozitează corect argintul 

Atunci când nu sunt purtate, produsele din argint trebuie păstrate în mod corect. Pune-le în săculeți speciali sau în cutii pentru bijuterii și ai grijă de locul în care le așezi. Este indicat ca acestea să fie ferite de razele directe ale soarelui, dar și de umiditate. Alege un loc uscat și, pe cât posibil, întunecat. 

Înnegrirea argintului este frecventă, însă aceasta nu ar trebui să te îngrijoreze. Apelează cu încredere la metodele de curățare chiar la tine acasă și ai grijă să le folosești și îngrijești în mod corespunzător la fiecare purtare.  De asemenea, și factorii de mediu precum soarele excesiv, apa tratată cu diverse soluții ori produsele cosmetice sau chimice pot duce la înnegrirea argintului. 

Comandă AICI pânza noastră specială pentru lustruirea și păstrarea strălucirii argintului un timp îndelungat.

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș