Tipuri de argint – care sunt diferențele dintre acestea?

Multe dintre femei cochetează cu bijuteriile din argint și, sincer, cum ai putea să nu le iubești? Delicate sau opulente, strălucitoare sau patinate, în modele extrem de versatile, bijuteriile din argint sunt deosebite și au un farmec aparte ce transmite feminitate și autenticitate. 

 

Cât de multe dintre noi știm să distingem, însă, tipurile de argint și calitatea argintului, înainte de a ne achiziționa bijuteriile preferate? Acesta este și motivul pentru care, în cele ce urmează, îți vom prezenta care sunt cele mai cunoscute tipuri de argint folosite pentru bijuterii, dar și ce diferențiază aceste aliaje. Să vedem, așadar, principalele tipuri de argint disponibile pe piață! 

Scurt istoric al argintului 

Istoria argintului, așa cum o cunoaștem noi, începe undeva în jurul anului 4.000 î.Hr. în Grecia, acolo unde au fost descoperite numeroase artefacte. Argintul se numără printre cele mai importante metale descoperite de om, alături de aur, fier, plumb și cupru, acest metal fiind apreciat pentru calitățile sale. Argintul este un metal moale, maleabil și ductil, având cea mai mare conductibilitate termică și electrică. Singurul defect al argintului este acela că formează un strat de sulfurat negru în momentul expunerii la compuși de sulf din apă sau din aer. 

 

Din punct de vedere etimologic, există anumite asocieri între argint și bani. Cel mai cunoscut exemplu este termenul franțuzesc argent, ce desemnează atât metalul în sine, cât și banii. Chiar și numele Argentinei provine de la termenul generic al acestui metal prețios. Să vedem acum și principalele tipuri de argint și cum pot fi ele diferențiate! 

Sursa foto: Shutterstock

 

Tipuri de argint 

În forma lui pură, argintul este un metal moale. Pentru a asigura durabilitatea obiectelor realizate din argint, acest metal este folosit în aliaj cu alte metale, în mare parte cupru. Măsurarea purității argintului din bijuterii a fost perfecționată de-a lungul timpului, proporția argint-cupru fiind cea care determină puritatea finală a acestui metal. 

Argintul 999 sau argintul pur 

Acest metal este argintul pur, format din 99,9& argint. Restul de 0,1% este format din elemente nesemnificative. Argintul 999 poate fi găsit ștanțat cu 999, având un aspect strălucitor, însă pe atât de moale, ceea ce-l face mai puțin rezistent trecerii timpului. Un alt dezavantaj al argintului 999 este reactivitatea sa la factorii de mediu, acesta oxidând rapid. 

Din cauza acestei sensibilități, argintul pur este folosit destul de rar în industria bijuteriilor. Atunci cand este utilizat, însă, are calitatea de a se modela extrem de ușor, ceea ce îl face ideal pentru realizarea unor obiecte mai fine. 

Argintul 925, printre cele mai întâlnite tipuri de argint 

Cel mai adesea întâlnit în realizarea bijuteriilor este argintul 925, acesta fiind compus din 92,5% argint și 7,5% cupru. Argintul 925 este cunoscut și sub numele de argint sterlin. Spre deosebire de alte tipuri de argint, acesta este cel mai rezistent, dar și cel mai căutat în materie de bijuterii. 

Argintul 925 poate fi combinat cu cele mai diverse cristale și pietre prețioase, rezultând astfel cele mai strălucitoare inele, cercei, brățări sau coliere din argint, potrivite pentru orice ocazie.  

Sursa foto: Shutterstock

 

Placarea cu argint, o practică mai puțin costisitoare 

Există pe piață numeroase bijuterii placate cu argint, la prețuri mult mai reduse. Aceste bijuterii sunt realizate dintr-un metal de bază, de regulă neprețios, peste care se aplică stratul de argint. Bijuteriile placate cu argint nu sunt marcate, precum cele de mai sus și au doar sigla producătorului. Cu toate că și bijuteriile placate cu argint pot fi frumoase, stratul de metal prețios se va uza în timp și va descoperi metalul de la bază.  

Argintul tibetan și alte tipuri de argint comercializate 

Pe piață sunt comercializate numeroase bijuterii, sub numele de bijuterii din argint tibetan, argint german și altele. Acestea sunt, însă, aliaje ce nu conțin argint veritabil, ci doar se aseamănă cu acesta. Bijuteriile din argint tribal, așa cum mai sunt numite aceste aliaje, pot fi frumoase, însă valoarea lor constă doar în design și nu în valoarea metalului propriu-zis. 

Sursa foto: Shutterstock

 

Așa cum ți-am destăinuit, există numeroase tipuri de argint disponibile astăzi în magazinele de profil. Familiarizează-te și tu cu această varietate de metale, pentru a putea fi în deplină cunoștință de cauză atunci când îți achiziționezi bijuteriile preferate din argint. Eden Boutique te așteaptă cu o selecție variată de bijuterii din argint. Argint veritabil chiar! 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș