Tipuri de cristale pentru bijuterii. Ghid pentru alegerea produsului potrivit

De-a lungul timpului, cristalele au avut un rol important în multe culturi ale lumii, fiind asociate cu diverse mituri și legende. Chiar și astăzi există o industrie a pietrelor prețioase și semiprețioase, acestea fiind exploatate și transformate în diverse obiecte ornamentale. 

Descoperă ce este cristalul, câte tipuri există și cum poți alege bijuteriile în funcție de mai multe criterii!

  • Ce este cristalul?
  • Tipuri de cristale
    • Cristalele naturale
    • Cristalele sintetice
    • Cristalele artificiale
  • Cum alegi bijuteriile cu cristalele
    • Bijuterii în funcție de forma feței
    • Bijuterii în funcție de stilul vestimentar
    • Bijuterii în funcție de eveniment

Ce este cristalul?

Din punct de vedere științific, cristalul este o bucată de material solid, cu o formă geometrică neregulată. În natură, el se găsește sub o formă brută, cu posibilitatea de a fi utilizat în mai multe scopuri. Cel mai des, cristalul este folosit în industria bijuteriilor, fiind șlefuit, prelucrat sau tratat chimic cu scopul de a confecționa diverse accesorii: inele, cercei, talismane etc.

Tipuri de cristale

Deoarece există un spectru mai larg atunci când vine vorba despre cristale și caracteristicile lor, e bine să știi că există mai multe tipuri. De cele mai multe ori, ele se împart în trei categorii:

  • cristalele naturale;

  • cristalele sintetice;

  • cristalele artificiale. 

Cristalele naturale

Cristalele naturale sunt pietrele care au fost exploatate direct din mină, sursa lor naturală, nefiind tratate în niciun fel. Aceste tipuri de cristale, sunt, de obicei, doar șlefuite ori prelucrate.  

Cristalele sintetice

Cele sintetice sunt reproduse într-un laborator specializat, prin diverse tehnici, având aceleași proprietăți cu pietrele naturale. 

Cristalele artificiale

Cristalele artificiale sunt fabricate tot în laboratoare specializate, însă proprietățile lor chimice sunt diferite față de cele ale pietrelor naturale. Printre cele mai populare tipuri de cristale artificiale, mai ales în industria bijuteriilor, sunt cristalele Swarowski și cristalele Zirconia. 

Cristalele Swaroski sunt renumite mai ales pentru eleganța și strălucirea lor, dar și pentru că sunt tăiate uniform, fără urme de zgârieturi. Cristalele Zirconia, sunt cunoscute și ca pietrele care imită cel mai bine diamantele (Simulated Diamonds), de aceea sunt foarte populare în topul alegerilor doamnelor.

Cum alegi bijuteriile cu cristalele

Alegerea tipurilor de bijuterii cu cristale ține exclusiv de stilul, gusturile și personalitatea ta.

Ai încredere în instinctul tău! Cu siguranță industria bijuteriilor pune la dispoziție o multitudine de modele de accesorii, însă sigur ai observat că unele te atrag mai mult decât altele. Bazează-te pe gusturile tale! Bijuteriile arată diferit pe fiecare persoană, așadar atunci când vrei să alegi o piesă nouă, probeaz-o înainte și explorează-ți cât mai mult stilul.

Alege ceva în concordanță cu personalitatea ta, fie că-ți plac bijuteriile simple sau extravagante. Despre cristale se spune că ar avea proprietăți energetice și că se mulează foarte bine pe felul tău de a fi. 

De exemplu, dacă ești o fire meditativă și tinzi spre armonie și balans, poți opta pentru cuarțul roz. Acesta este apreciat pentru calitatea sa de a absoarbe energiile negative și de oferi claritate celui care îl poartă.

De asemenea, te poți orienta și după semnul zodiacal. Se spune că fiecare semn astrologic are o piatră care influențează personalitatea individului. Așadar, dacă te pasionează acest aspect, există diverse tipuri de bijuterii create după acest tipar.

Bijuterii în funcție de forma feței

Accesoriile alese corect pot accentua frumusețea naturală, iar când vine vorba de bijuterii, acestea se pot alege și în funcție de trăsăturile specifice ale tenului:

  • dacă ai un ten deschis, cu subton cald, păr roșcat sau șaten deschis, cu ochii verzi sau albaștri poți alege bijuterii aurii din bronz sau cu cristale precum agatul de foc;

  • pentru un ten deschis, cu un subton rece, cu părul blond platinat, cenușiu sau șaten închis spre negru, cu ochii gri-albaștri sau gri-verzi se potrivesc bijuteriile din argint, din aur alb sau cu cristale precum hematitul gri;

  • tenul auriu, adesea pistruiat, cu păr cu păr roșcat și ochii verzi sau mari se combină frumos cu bijuteriile aurii, cu nuanțe de maro, sau în culorile chihlimbarului;

  • tenul foarte deschis, cu nuanță palidă, cu părul și ochii închise la culoare se potrivește cu bijuteriile din argint, aur alb sau ametist alb.

Bijuterii în funcție de stilul vestimentar

Asortarea bijuteriilor cu hainele este mereu o provocare, fie că e vorba despre alegerea pieselor vestimentare sau alegerea bijuteriilor. Orice ținută este completată de accesoriile pe care le adăugăm, ca ele să ne scoată în evidență trăsăturile. 

Cu toate acestea, nu există o rețetă perfectă nici pentru purtarea bijuteriilor, nici pentru ținută. Totuși, e bine să ții cont de niște sfaturi atunci când vrei să potrivești tipurile de bijuterii cu vestimentația.

În primul rând, trebuie să ții cont de tipul ținutei. De exemplu, o ținută elegantă poate presupune o rochie cu un decolteu v-neck sau anchior. 

Așadar poți opta pentru purtarea unor bijuterii pentru rochii decoltate care să-ți pună în evidență atât silueta, cât și personalitatea. Cele mai potrivite bijuterii pentru astfel de ținute sunt colierele lungi sau duble, ori pandantivele cu forme alungite.

Dacă preferi stilul casual, e bine să reții faptul că ținuta nu trebuie încărcată cu multe bijuterii. De cele mai multe ori, vestimentația casual este lejeră și confortabilă, iar accesoriile trebuie să fie pe măsură. 

De exemplu, pentru o cămașă simplă, poți alege o pereche de cercei cu șurub sau un inel simplu, care să-ți complimenteze ținuta.

Bijuterii în funcție de eveniment

Există multe tipuri de bijuterii care sunt versatile și se pot adapta în mai multe situații, însă anumite piese care se potrivesc mai bine doar în contexte specifice. 

Pentru acele ocazii speciale, cum sunt nunțile sau petrecerile mari, sunt potrivite bijuteriile care reușesc să iasă în evidență, dar fără a epata. De exemplu, cerceii lungi sunt o alegere bună pentru un astfel de eveniment, deoarece au un design impunător și sunt confecționați cu diverse tipuri de cristale sau combinații de pietre.

Atunci când porți cercei lungi e bine să ai în vedere tipul de coafură sau forma feței, pentru a te asigura că faci alegerea corectă.

Oriunde în lume, bijuteriile sunt foarte apreciate, fie că este vorba despre cercei sau inele. Acestea pot să-ți pună în evidență atât frumusețea, cât și personalitatea, în special atunci când sunt alese potrivit cu stilul care te definește.

Deși tendințele în materie de bijuterii se schimbă frecvent, este important să-ți respecți gusturile și să adaptezi accesoriile în funcție de ceea ce-ți place și ce ți se potrivește. Încearcă să nu exagerezi și, pentru a evita riscul de a distruge o ținută frumoasă, alege întotdeauna bijuterii din materiale de calitate!

 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș