Care sunt proprietățile argintului: De ce să alegi bijuterii din acest metal
Dacă ai căutat măcar o dată bijuterii din argint, știi deja câte modele există și cât de versatil este acest metal. Fie că-ți plac accesoriile simple sau opulente, patinate sau strălucitoare, bijuteriile din argint au un farmec aparte și pot fi purtate de oricine, atât timp cât nu există o alergie cunoscută.
Totodată, meriți să afli mai multe și despre proprietățile argintului, despre beneficii și curiozități despre care probabil nu aflasei încă. Vrei să cunoști totul despre argint? Descoperă de ce să alegi bijuterii din acest metal și cum să le combini armonios, pentru o apariție unică!
- Ce este argintul?
- Proprietățile argintului
- Proprietăți antialergice
- Proprietăți purificatoare
- Proprietăți curative
- Beneficiile bijuteriilor din argint
- Încetinesc procesul de îmbătrânire
- Absorb emoțiile negative
- Normalizează activitatea inimii
- Pun în valoare calitățile fizice
- Sunt un remediu împotriva infecțiilor
- În ce situații este indicat să porți argint?
- Argintul si bolile
- Curiozități despre argint
- Argintul este remediu pentru boli infecțioase
- Argintul valora mai mult decât aurul în Egiptul Antic
- Argintul pur este un metal prea moale
- Argintul ameliorează setea
- Argintul este cel mai bun conductor de energie electrică
Ce este argintul?
Argintul este un metal fin, moale și ușor de curățat, care nu poate fi folosit în crearea bijuteriilor decât în amestec cu alte aliaje metalice, cel mai des, cupru. Acest lucru asigură durabilitatea bijuteriilor din argint. Pentru că este și un metal maleabil, argintul se prelucrează rapid în diferite forme, fiind ideal pentru producerea de inele, coliere, brățări, cercei sau talismane. În plus, este și mai puțin reactiv în comparație cu alte materiale, ceea ce înseamnă că nu va rugini, datorită compoziției argintului.
Există mai multe tipuri de argint, cele mai cunoscute fiind argintul 999 sau argintul pur și argintul 925, cel mai popular. Primul tip are în compoziție 99.9% argint, restul de 0.1% fiind elemente nesemnificative. Spre deosebire de argintul 925, metalul pur este mult mai moale, deci mai puțin rezistent în timp. Totodată, oxidează mai rapid, de aceea este folosit mult mai rar în industria bijuteriilor. Argintul 925 este compus din 92.5% argint și 7.5% cupru, fiind cunoscut și sub numele de argint sterlin. Este cel mai rezistent și cel mai căutat pentru realizarea bijuteriilor și accesoriilor și poate fi combinat atât cu cristale, cât și cu pietre prețioase. Poți opta pentru argint 925 dacă vrei să te bucuri de cercei, inele strălucitoare, brățări sau coliere.
Proprietățile argintului
Crezi că rolul bijuteriilor din argint este unul pur estetic? Ei bine, merită să afli mai multe și despre proprietățile argintului, care sunt în număr mare. Iată-le pe cele mai importante!
Proprietăți antialergice
În comparație cu accesoriile fabricate din alamă, nichel sau alte metale comune care pot să irite pielea sensibilă, bijuteriile realizate din argint 925 nu conțin adaosuri metalice, care pot să provoace reacții alergice.
Argintul are proprietăți antialergice, fiind potrivit pentru persoanele care au alergie la metale precum nichel sau alamă. Dacă și tu te numeri printre ele, alege bijuterii din argint, care nu oferă riscul unor efecte secundare.
Proprietăți purificatoare
Printre proprietățile argintului se numără și cele de purificare a apei, cât și a altor substanțe cu care intră în contact acest metal. Este dovedit că ionii de argint distrug germeni și viruși, având un efect imunostimulator și bactericid.
Proprietăți curative
Argintul este folosit pentru proprietățile sale curative de mii de ani. Totul a început în civilizația grecească, unde s-a observat că starea de sănătate a persoanelor care mâncau sau beau din vase de argint este mult mai bună decât a celorlalți.
Din acest motiv, toți regii și împărații foloseau farfurii, cupe și tacâmuri din acest metal, care contribuiau la o imunitate optimă.
Beneficiile bijuteriilor din argint
Pe lângă proprietățile de care se bucură acest metal popular, ai în vedere și beneficiile purtării argintului.
Încetinesc procesul de îmbătrânire
Proprietățile argintului și compoziția sa au capacitatea de a păstra longevitatea și de a reduce apariția ridurilor. Poți opta pentru bijuterii din argint care încetinesc procesul de îmbătrânire și îți oferă un tonus bun.
Absorb emoțiile negative
Sunt multe lucruri pozitive de spus despre argint, unul dintre ele fiind acela că scade emoțiile negative și are efecte benefice asupra stării de spirit. Argintul este cel care te calmează și te scapă de stres, de sensibilitate excesivă și chiar de dureri de cap.
Normalizează activitatea inimii
Un alt beneficiu al acestui metal? Proprietățile argintului aduc numeroase influențe asupra corpului uman iar bijuteriile pot contribui la scăderea tensiunii arteriale și la normalizarea activității cardiace.
De pildă, dacă porți inele din argint pe degetul mic, îți îmbunătățești sănătatea inimii și aduci tensiunea arterială în limite normale.
Pun în valoare calitățile fizice
Deși argintul poate fi purtat de către bărbați și copii, acest metal pune în valoare calitățile fizice și amplifică senzualitatea feminină. Indiferent dacă porți cercei sau talismane din argint, bijuteriile au o calitate unică de a-ți evidenția frumusețea.
Sunt un remediu împotriva infecțiilor
Bijuteriile din argint sunt și un remediu natural și eficient împotriva infecțiilor. Argintul a fost folosit cu acest scop cu mult timp înainte de descoperirea penicilinei, ca modalitate de a lupta împotriva germenilor. Fiindcă argintul eliberează ioni negativi, aceștia au o acțiune germicidă.
Proprietățile argintului i-au făcut pe bărbați și femei să poarte bijuterii pentru a împiedica infecția, răspândirea bacteriilor și înlăturarea gripei și răcelii.
În ce situații este indicat să porți argint?
Chiar dacă există numeroase mituri despre argint, bijuteriile realizate din acest metal pot fi alese de către oricine. Argintul este discret, fin și poate fi purtat cu orice ocazie, în ținute office și elegante, precum și în outfituri de zi sau sport. Poți să porți și mai multe bijuterii de argint în același timp, fără teama că vei obține un look încărcat. Cu toate acestea, ar fi bine să eviți alăturarea bijuteriilor din aur și argint sau cel puțin să le plasezi la o distanță generoasă una de cealaltă. Asigură-te întotdeauna de autenticitatea argintului și bucură-te de bijuteriile preferate, indiferent de model!
Nu există reguli clare cu privire la modul în care să porți bijuteriile de argint, însă poți ține cont de câteva recomandări. Include în colecția ta bijuterii din argint simple sau cu cristale Swarovski, pentru piese versatile și de calitate. Pe baza culorii pielii și a părului, argintul ar putea arăta mai bine la unele persoane și mai puțin la altele. De exemplu, cumpără bijuterii din argint dacă ai un ten mai deschis la culoare, ochi verzi, căprui sau albaștri și păr blond, roșcat sau șaten deschis. Totuși, bijuteriile din argint sunt ideale și pentru cei cu o tonalitate închisă a pielii și ochi negri. Pentru a crea un efect chic și discret pe parcursul zilei, sunt recomandate bijuteriile din argint simple și de mici dimensiuni, care oferă un farmec aparte. Pe timp de seară, argintul poate fi combinat cu pietre prețioase precum cristalele sau perlele. Ia în calcul cerceii lungi din argint, talismanele delicate și brățările discrete, iar efectul va fi garantat.
Argintul si bolile
Argintul și bolile reprezintă un subiect dezbătut intens în rândul specialiștilor. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat la proprietățile argintului pentru a se vindeca. Din fericire, bijuteriile de argint chiar posedă proprietăți de vindecare, iar acest lucru este vizibil încă din Antichitate. Regii purtau coroane și alte bijuterii din argint nu doar pentru a-și exprima statutul, ci și pentru că acest metal îi proteja de rău și de anumite boli.
Așadar, există numeroase beneficii pe care argintul le aduce sănătății. Fiind un puternic agent antimicrobian, argintul luptă împotriva infecțiilor și ajută la prevenirea și tratarea gripei și răcelii, precum și la vindecarea rănilor. Medicii au folosit acest metal cunoscut și pentru proprietățile sale naturale, care echilibrează temperatura corporală și contribuie la întărirea imunității.
Nu în ultimul rând, argintul păstrează elasticitatea vaselor de sânge și contribuie la vindecarea osoasă. Te ajută să eviți substanțele potențial toxice, deoarece argintul reacționează și își transformă culoarea când întâlnește toxine cunoscute.
Curiozități despre argint
Atunci când ne gândim la idei de cadouri sau la accesorii pentru noi, ne îndreptăm atenția către bijuterii personalizate din argint. Chiar dacă bijuteriile ne vin prima dată în minte în legătură cu acest metal, sunt și curiozități despre argint pe care ar fi bine să le știi.
Argintul este remediu pentru boli infecțioase
Proprietățile argintului au fost folosite des în istorie ca remediu pentru tratarea bolilor infecțioase, pentru că diminuează tulpinile bacteriilor și aduc influențe pozitive corpului. Surprinzător este că cei care cred în puterea vindecătoare a argintului spun că metalul ne ferește și de deochi sau de orice energie negativă emisă de cei din jur.
Argintul valora mai mult decât aurul în Egiptul Antic
În zilele noastre, aurul este considerabil mai scump decât argintul. În Egiptul Antic, precum și în Europa Medievală, raportul era diferit, iar argintul era considerat mai valoros decât aurul, mai ales pentru că era singurul dezinfectat natural cunoscut la acea vreme.
Argintul pur este un metal prea moale
Bijuteriile din zilele noastre nu s-ar putea realiza din argint pur, pe motiv că acest metal este mult prea moale. De aceea, accesoriile conțin un aliaj din argint pur și cupru, zinc sau nichel, astfel încât să iasă un metal ușor de modelat.
Argintul este folosit și sub formă de aliaj cu alte metale pentru confecționarea tacamurilor, a monedelor sau pentru protezele dentare.
Argintul ameliorează setea
Nu ai lângă tine o sursă de apă potabilă? O altă curiozitate despre argint spune că este nevoie de un singur obiect din acest metal, pe care să-l ții în gură pentru a-ți potoli setea.
Argintul este cel mai bun conductor de energie electrică
Conductivitatea este capacitatea unui material de a transmite energie. Cel mai bun conductor de energie electrică este chiar argintul, urmat de aur și de cupru. De asemenea, argintul are și cea mai mare conductivitate termică dintre toate elementele.
Nu știi de ce merită să cumperi bijuterii din argint? Proprietățile argintului sunt numeroase și aduc beneficii importante pentru sănătate, pe care nu trebuie să le omiți. Inspiră-te din articolul de mai sus și informează-te în legătură cu acest metal popular, care nu trebuie să-ți lipsească din colecția de bijuterii!