Cum se curăță argintul placat cu aur: Sfaturi utile

Bijuteriile placate cu aur sunt tot mai populare în rândul pasionatelor de frumos. Ele sunt opțiuni mult mai accesibile ca preț ale unor inele, cercei sau brățări mult mai scumpe, integral din aur, și care oferă același efect din punct de vedere vizual. 

 

Cu toate acestea, dacă ai observat că bijuteriile tale din argint placat cu aur se înnegresc și trebuie curățate mai des, trebuie să știi că ele necesită o îngrijire și o întreținere atentă, astfel încât ele să-și păstreze strălucirea cât mai mult timp. Mai jos vei găsi câteva informații și sfaturi utile despre cum să ai grijă de aceste accesorii adorate, și atât de aspectuoase.

De ce se pătează bijuteriile placate cu aur?

Placarea cu un strat de aur este o metodă des utilizată pentru a obține bijuterii uzuale și foarte îndrăgite, care pot fi purtate însă pe perioade mai scurte de timp decât cele integral din acest metal prețios. Metoda constă în aplicarea unui strat subțire de aur peste o bază de argint sau cupru. Din cauza grosimii mici a stratului de aur aplicat, dar și a modului de lipire (prin tehnici chimice sau electrice), bijuteriile placate au o rezistență la uzură mai mică decât cele realizate integral din aur, sau față de cele la care stratul este lipit prin presiune, iar rezistența astfel este mai mare.

 

Una dintre principalele cauze pentru care bijuteriile placate cu aur se pot păta sau pot să-și piardă luciul de la suprafață este tocmai această metodă de fixare prin lipire pe diferite tipuri de argint, care duce inițial la înnegrire în zona de contact apoi pe toată suprafața. 

Mai există însă și alte cauze ce pot duce la pătarea la suprafață a acestor accesorii îndrăgite:

  • Contactul cu parfum, machiaj sau creme și loțiuni cu consistență grasă;
  • Contactul cu apa sărată sau cu conținut mare de clor (din bazinele de înot, etc.);
  • Transpirația și sărurile eliminate cu această ocazie;
  • Contactul cu substanțe sau alimente acide (roșii, pâine, orez, mălai, nuci, lactate).

Colierele, inelele sau ijuteriile tale favorite se vor bucura de un aspect bun și te vei bucura de ele pentru mai mult timp, dacă le îngrijești corespunzător.

Cum se curăță argintul placat cu aur

Brățările, cerceii sau colierele placate cu aur ar trebui curățate după fiecare purtare, dar în mod special după ce au intrat în contact cu substanțe grase sau au intrat în contact cu anumite substanțe chimice cum este clorul. Iată cum pot fi îndepărtate petele și cum poți reda strălucirea bijuteriilor din argint placate cu aur.

  • Produse necesare:

Pentru curățarea bijuteriilor din argint placat cu aur vei avea nevoie de:

  • Un vas mic cu apă caldă;
  • Cârpă moale din microfibră sau bumbac, sau o lavetă profesională de curățare;
  • Bețișoare și pufuri mici din bumbac;
  • 2-3 picături de lichid de curățare (poate fi lichid de vase).

 

  • Instrucțiuni de curățare:

Iată cum să procedezi pentru curățarea bijuteriilor placate cu aur: 

  • Înmoaie cerceii, inelul sau lănțișorul de argint placat cu aur în apa călduță și detergent și curăță delicat, cu o lavetă moale;
  • Elimină și petele mai întunecate apărute în zonele cu mici detalii sau ce conțin filigran, cu o periuță foarte fină sau cu bețișorul cu vârf de bumbac;
  • Nu folosi săpunuri antibacteriene sau alte soluții de curățare, deoarece conțin substanțe care pot duce la deteriorarea mai rapidă a bijuteriilor; 
  • Evită frecarea excesivă a suprafeței și metodele tradiționale de curățare a argintului, precum pasta de dinți sau chiar un cuțit, deoarece sunt abrazive și vor zgâria suprafața;
  • Îndepărtează bijuteriile din apă, clătește și usucă-le cu o cârpă curată.

Dacă petele de la suprafață sunt foarte accentuate, o altă modalitate pe care o poți folosi pentru a le elimina și a reda luciul este să înmoi bijuteriile de argint într-un vas tapetat cu folie de aluminiu. Așează folia cu suprafața lucioasă deasupra și adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu și una de sare, apoi apă caldă pînă la dizolvare. Lasă bijuteriile în soluție câteva minute, până când observi că petele încep să fie eliminate, mai exact se duce sulful de la suprafață care a dus la oxidarea metalului.

Cât de des trebuie curățate bijuteriile placate cu aur

Este recomandat să cureți bijuteriile placate cu aur de fiecare dată după ce le porți în timpul zilei. În acest fel, vei îndepărta praful și orice urme de murdărie care s-au acumulat în timpul zilei. 

 

Ele trebuie curățare însă în mod special după ce ai fost la bazin, unde au intrat în contact cu apa cu conținut mare de clor, sau după ce le-ai expus la apa sărată a mării. Mai mult, fă această operațiune dacă ai fost la gym unde ai transpirat, sau știi că au intrat în contact cu substanțele grase, precum parfumurile sau cremele de corp.

Sfaturi pentru întreținerea bijuteriilor placate din argint 

Bijuteriile placate cu aur de 24k, roz sau galben, se pot menține într-o stare impecabilă ani la rândul, dacă ai în vedere câteva reguli ușoare de întreținere. Există mai multe modalități prin care te poți bucura pentru un timp îndelungat de accesoriile tale favorite placate cu aur. Iată ce trebuie să ai în vedere în acest sens.

  • Îndepărtează murdăria după fiecare purtare

Pentru a te bucura pentru o perioadă cât mai îndelungată de inelele, cerceii sau brățările tale favorite placate cu aur, este recomandat să le speli ușor cu apă călduță, sau să îndepărtezi mizeria cu o cârpă moale, de fiecare dată după ce le porți.

  • Nu lăsa bijuteriile să intre în contact cu substanțe grase

Pulverizează parfumul sau aplică loțiunile pe corp cu minute bune înainte de a pune bijuteriile, și lasă-le deci pentru finalul unui look, atunci când pleci undeva, deoarece substanțele chimice din aceste produse vor duce la pătarea lor.

  • Îndepărtează-le când faci baie sau speli vase

Substanțele chimice din detergenți sau săpunuri, în special cele antibacteriene, vor afecta suprafața bijuteriilor, de aceea este recomandat să nu le porți când faci duș sau când speli vase.

  • Evită să le porți la sală sau la activități sportive

Atunci când te antrenezi sau faci orice fel de sport ai grijă să îndepărtezi bijuteriile, deoarece transpirația din corp le va afecta aspectul.

  • Depozitează atent bijuteriile

Una din condițiile esențiale pentru ca bijuteriile placate cu aur să păstreze cât mai mult timp în stare bună, este să le păstrezi separat, fie în cutiuța ori săculețul lor original, fie într-o cutie specială de accesorii. Aici trebuie să ai grijă ca ele să nu intre în contact una cu alta, pentru a preveni zgârierea.

Bijuteriile de argint placate cu aur sunt o alegere excelentă pentru a-ți mări colecția de accesorii. Ele reprezintă o investiție foarte bună, mai ales pentru că te poți bucura de multe seturi și bijuterii de acest fel, care nu-ți vor afecta foarte mult bugetul.

 

Ține cont de recomandările noastre pentru a te bucura pentru cât mai mult timp de bijuteriile tale preferate din argint placat cu aur!

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș